Προσευχές

[Προσευχές] [bsummary]

Αγιοι Πατερες - Διδασκαλιες

[Άγιοι Πατέρες - Διδασκαλίες] [twocolumns]

Ορθοδοξοι Προορισμοι

[Ορθόδοξοι Προορισμοί] [bleft]

Ψυχωφελη

[Ψυχωφελή] [twocolumns]

Το Άγιο Πνεύμα στη ζωή μας..

Την Πεντηκοστή εορτάζουμε την ημέρα εκείνη, κατά την οποία το Πανάγιο Πνεύμα κατήλθε στο υπερώο όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι μαθητές του Κυρίου «καί επλήσθησαν άπαντες Πνεύματος Άγιου». Όλοι τους τότε πλημμύρισαν εσωτερικά με το Άγιο Πνεύμα. Από τότε το Άγιο Πνεύμα φανερώνεται και ενεργεί με ένα μοναδικό τρόπο μέσα στην Εκκλησία, καθώς είναι για την Εκκλησία ότι είναι η ψυχή για το σώμα. 

Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για το Άγιο Πνεύμα. Διότι είναι ο ίδιος ο Θεός· το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Προκειμένου όμως να εμβαθύνουμε κάπως στο μέγα αυτό μυστήριο, θα υπογραμμίσουμε τρεις φράσεις από τη γνωστή προσευχή προς το Άγιο Πνεύμα «Βασιλεύ ουράνιε...», οι οποίες φανερώνουν πως ενεργεί το Άγιο Πνεύμα στη ζωή μας.

1. Το Πνεύμα, της αληθείας.
Η πρώτη είναι η φράση «Πνεύμα τής αληθείας». Το ονόμασε έτσι ο ίδιος ο Κύριος απευθυνόμενος προς τους μαθητές του: «Όταν έλθη εκείνος, το Πνεύμα της αληθείας, οδηγήσει υμάς εις πάσαν την αλήθειαν» (Ιω. ις’ 13)· δηλαδή, όταν έλθει το Πνεύμα της αληθείας, θα σας οδηγήσει σε όλη τη σωτηριώδη αλήθεια. Είναι φανερό ότι ο Κύριος ονόμασε το Άγιο Πνεύμα «Πνεύμα της αληθείας», διότι Εκείνο μας οδηγεί στην αλήθεια. Πράγματι μόνο με το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος μπορούμε να κατανοήσουμε την πίστη μας και τις μεγάλες αλήθειες της. Το Άγιο Πνεύμα μας διδάσκει πως να προσευχόμαστε στο Θεό, μας ανοίγει τον νου για την κατανόηση των θείων Γραφών, μας φωτίζει να διακρίνουμε ποιο είναι το θέλημα του Θεού στη ζωή μας. Έχουμε ανάγκη λοιπόν από τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος για να μην αστοχούμε αλλά να βαδίζουμε σταθερά στο δρόμο της αλήθειας.

2. Ο αγαθός Παράκλητος.
Η δεύτερη φράση είναι μια μόνο λέξη: η λέξη «Παράκλητος», που σημαίνει παρηγορητής κι ενισχυτής. Πράγματι το Άγιο Πνεύμα είναι αυτό που μας ενισχύει στον πνευματικό μας αγώνα. Αυτό ανάβει στην καρδιά μας τη φλόγα της πίστεως, μας ανορθώνει ύστερα από κάποια πτώση στην αμαρτία, μας στηρίζει στην απόφαση μετάνοιας, καλλιεργεί μέσα μας τη διάθεση για τον αγώνα της αρετής. Αυτό επίσης μας παρηγορεί σε κάποια δύσκολη ώρα και στηρίζει την τσακισμένη ψυχή μας ύστερα από κάποια δοκιμασία, ασθένεια ή πένθος. Όπως σημειώνει ο απόστολος Παύλος, «το Πνεύμα συναντιλαμβάνεται ταίς ασθενείαις ήμών», δηλαδή μας βοηθά και μας στηρίζει στις φυσικές και ηθικές αδυναμίες μας (Ρωμ. η' 26). Κι όταν ακόμη έχουμε ισχυρή θέληση, αγωνιστική διάθεση, σταθερότητα, χαρά, ειρήνη ψυχής, όλα αυτά τι άλλο είναι παρά δώρα του Αγίου Πνεύματος; Όλα είναι δικά του, διότι «πάντα χορηγεί το Πνεύμα το Άγιον»!

3. Ο χορηγός της ζωής.
Υπάρχει όμως κι ένα τρίτο αξιοπρόσεκτο σημείο: Το Άγιο Πνεύμα ονομάζεται «ζωής χορηγός», που σημαίνει ότι αυτό αποτελεί την πηγή της ζωής. Μας το αποκάλυψε ο ίδιος ο Κύριος: «Το πνεύμα έστι το ζωοποιούν» (Ιω. ς' 63). Αυτό αποτελεί την ζωογόνο δύναμη μέσα στην κτίση. Πράγματι, οι άγγελοι και οι άνθρωποι, τα ζώα και τα φυτά και όλα, όσα υπάρχουν στον ουρανό και στη θάλασσα, στη γη και κάτω από τη γη, όλα λαμβάνουν ζωή από το Άγιο Πνεύμα. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι το Άγιο Πνεύμα χορηγεί στον άνθρωπο την αναγεννημένη ζωή. Από την ημέρα που βαπτιζόμαστε και στη συνέχεια δεχόμαστε το Άγιο Χρίσμα, μέσα μας εγκαινιάζεται νέα ζωή. «Σφραγίς δωρεάς Πνεύματος Αγίου», είπε ο ιερεύς καθώς μας έχριε με το άγιο Μύρο, και η καρδιά μας πλημμύρισε από το Άγιο Πνεύμα. Κι εφόσον αγωνιζόμαστε να τηρούμε τις θείες εντολές και συμμετέχουμε συνειδητά στα ιερά Μυστήρια τής Εκκλησίας μας, αυτή η χάρη του Αγίου Πνεύματος επιδρά μυστικά μέσα στην καρδιά μας, μας αγιάζει και μας μεταδίδει ζωή αληθινή. Κι έτσι το Άγιο Πνεύμα δεν είναι μόνο ο χορηγός της επίγειας ζωής μας, αλλά γίνεται και «αρραβών της μελλούσης ζωής» στην αιωνιότητα.

Ανεξερεύνητος είναι ο πλούτος των θεϊκών δωρημάτων, που μας παρέχει το Άγιο Πνεύμα. Κι όλος αυτός ο πλούτος μπορεί να γίνει κτήμα κάθε πιστού. Ας αγωνιζόμαστε λοιπόν να ζούμε με καθαρότητα και ταπείνωση, με πίστη και υπακοή στις εντολές του Θεού κι ας παρακαλούμε το Πανάγιο Πνεύμα να έλθει και να σκηνώσει μέσα μας για να μας καθαρίζει και να μας εξαγιάζει.
"Γίνετε μέλος και στην σελίδα μας στο Facebook, πατώντας "ΕΔΩ" - "If you would like to become a member of our facebook page, click "HERE"