Προσευχές

[Προσευχές] [bsummary]

Αγιοι Πατερες - Διδασκαλιες

[Άγιοι Πατέρες - Διδασκαλίες] [twocolumns]

Ορθοδοξοι Προορισμοι

[Ορθόδοξοι Προορισμοί] [bleft]

Ψυχωφελη

[Ψυχωφελή] [twocolumns]

Κάθε χριστιανός έχει τον προσωπικό του φύλακα άγγελο!

Η παράδοση της Εκκλησίας μας διδάσκει ότι κάθε χριστιανός έχει τον προσωπικό του φύλακα άγγελο. Η αφετηρία της παραδόσεως αυτής ανάγεται στη γνωστή διήγηση της Παλαιάς Διαθήκης για τον Τωβίτ και το γιό του Τωβία (Τωβίτ 5:4), και στη μαρτυρία του προφήτη Ζαχαρία: «και είπε προς με ο άγγελος ο λαλών εν εμοί» (1:9). Επίσης στη μαρτυρία του Κυρίου, στην Καινή Διαθήκη: «Οράτε μη καταφρονήσητε ενός των μικρών τούτων· λέγω γαρ υμίν ότι οι άγγελοι αυτών εν ουρανοίς διά παντός βλέπουσιν το πρόσωπον του πατρός μου» (Ματθ. 18:10). Ακόμη έχουμε και στις Πράξεις τη διήγηση για τη φυλάκιση του αποστόλου Πέτρου, όπου γίνεται λόγος για τον φύλακα άγγελο του.

Στο αρχαιότατο βιβλίο «Ποιμήν» του αποστολικού πατρός Ερμά γίνεται αναφορά στον φύλακα άγγελο, που είναι «τρυφερός, σεμνός, πράος και ήσυχος. Έρχεται στην καρδιά του ανθρώπου και τον διδάσκει για τη δικαιοσύνη, την αγνεία, τη σεμνότητα... για κάθε έργο αγαθό και κάθε αρετή». 

Ο άγιος Χρυσόστομος και άλλοι πατέρες υποστηρίζουν ότι μόνο ο πιστός έχει κοντά του φύλακα άγγελο, εφόσον ο άπιστος και αμαρτωλός ζει με τη θέλησή του κάτω από την τυραννία του διαβόλου. Στις ευχές της Κατηχήσεως, λίγο πριν από το άγιο Βάπτισμα, ο ιερέας παρακαλεί το Θεό για τον «προς το φώτισμα ευτρεπιζόμενον»: «Εξέλασον απ' αυτού παν πονηρόν και ακάθαρτον πνεύμα», «σύντριψον τον σατανάν υπό τους πόδας αυτού». Και προσθέτει: «Σύζευξον τη ζωή αυτού άγγελον φωτεινόν».

Όλοι μας λοιπόν, με το άγιο Βάπτισμα, έχουμε «συζευχθεί» φωτεινό φύλακα άγγελο. Ο άγγελος αυτός είναι ο πιο πιστός μας φίλος, ο πιο στοργικός μας αδελφός. Παραστέκει πάντα δίπλα μας, εκτός κι αν εμείς τον διώξουμε με τα πονηρά μας έργα, γιατί «όπως ο καπνός φυγαδεύει τις μέλισσες, έτσι και η αμαρτία τον φύλακα άγγελο από τη ζωή μας» (Μέγας Βασίλειος). Μας παρηγορεί στις θλίψεις, απαλύνει τους πόνους μας, συμπάσχει μαζί μας, χαίρεται στην πνευματική μας πρόοδο. Μας προστατεύει από ορατούς και αόρατους εχθρούς. Είναι μάλιστα τόσο δυνατός, ώστε και μόνος του μπορεί να παραβληθεί με ολόκληρο στράτευμα και πολυάνθρωπη παράταξη.

Όλα όσα κάνουν οι άγγελοι για τον άνθρωπο έχουν εσχατολογική προοπτική, δηλαδή αποβλέπουν στην είσοδό του στη βασιλεία του Θεού. Γι' αυτό, όταν κάποια ενάρετη ψυχή χωρίζεται από το σώμα, περιστοιχίζεται από τον φύλακα άγγελο της και άλλες ουράνιες δυνάμεις, που ευφραίνονται για τη σωτηρία της και την οδηγούν στο Χριστό, για ν' απολαμβάνει μαζί τους την αιώνια μακαριότητα. Αντίθετα, όσες ψυχές προτίμησαν την αμαρτία και την αποστασία από το Θεό, παραλαμβάνονται από τους δαίμονες και οδηγούνται μακριά από τη χάρη του Θεού, στον σκοτεινό «τόπο» της κολάσεως.